Ensi vuonna poistuva kesantovelvoite on herättänyt kysymyksiä siitä milloin ja millä edellytyksillä monivuotinen viherkesanto, jolle on haettu/maksettu ympäristötukea, voidaan päättää.

 

Mitään erityisiä poikkeusjärjestelyjä ei asian suhteen olla säätämässä. Alla kuitenkin muutamia tarkentavia tulkintoja viherkesannon päättämisestä ja lohkojen peruuttamisesta hakemukselta.

 

Monivuotinen viherkesanto (MM) voidaan päättää syksyllä 2007, jos sama kasvulohko on ilmoitettu monivuotisena viherkesantona myös vuonna 2006.

 

Lohkon tai sen osan tuki voidaan perua lomakkeella 145 myös tuen maksamisen jälkeen (valvontapoikkeukset huomioiden). Tällöin maksettu tuki peritään takaisin kyseiseltä lohkolta. Lohko säilyy kuitenkin sitoumuslohkona. Jos kyseessä on monivuotinen viherkesantolohko (MM, RY tai MY), voidaan se ympäristötuen perumisen jälkeen päättää.

 

Huomioikaa, että lisätoimenpiteitä ei kuitenkaan voida perua tuen maksamisen jälkeen, eli  kasvipeitteisyysvaatimukset tulee täyttyä ko. lisätoimenpiteen valinneilla.


Photobucket